top of page
Doctor Checking a Form_edited_edited.jpg

SEMUA YANG ANDA PERLU TAHU MENGENAI HPV DAN KANSER 

KANSER SERVIKS

Serviks meghubungkan bahagian bawah rahim dengan saluran kelahiran (faraj).

 

Kanser serviks berlaku dalam sel serviks. Karsinoma sel skuamosa dan adenokarsinoma adalah dua jenis kanser serviks yang paling biasa.

 

95% kes kanser serviks disebabkan oleh HPV. Vaksin HPV dapat melindungi daripada jangkitan HPV serta kanser berkaitan HPV.

image.png

SIMPTOM

Kanser serviks peringkat awal secara amnya tidak mempunyai tanda dan gejala. Tanda dan gejala kanser serviks yang lebih agresif termasuk:

Bila nak jumpa doktor
Buat temu janji dengan doktor anda jika anda mengalami sebarang pendarahan faraj yang tidak normal atau jika anda mempunyai sebarang tanda atau gejala yang membimbangkan anda.

Pendarahan faraj yang tidak teratur atau tidak normal – selepas hubungan seksual, antara haid atau selepas menopaus

Keputihan berair dan berdarah dengan bau busuk

Doctor's Desk_edited.jpg

Sakit pelvis atau sakit semasa hubungan seksual

PENCEGAHAN

Apabila dikesan awal dan dirawat, kanser serviks sangat boleh dicegah dan disembuhkan.

 

Sebelum kanser serviks berkembang, perubahan selular yang tidak normal berlaku pada serviks. Perubahan abnormal itu dikenali sebagai prakanser serviks atau neoplasia intraepithelial serviks (CIN). Kejayaan rawatan CIN menghapuskan risiko kanser serviks.

 

Risiko kanser serviks wanita pada masa depan juga boleh dikurangkan dengan vaksinasi HPV semasa remaja.

Ujian saringan

Semua wanita berumur antara 25 hingga 69 tahun yang pernah melakukan aktiviti seksual digalakkan untuk menjalani pemeriksaan biasa (ujian Pap smear atau HPV).

Semasa ujian Pap smear atau ujian HPV, pengikisan sel dari permukaan serviks diperoleh semasa pemeriksaan faraj. Ia adalah ujian yang cepat, mudah, dan tidak menyakitkan.

Pemvaksinan HPV

Vaksinasi penuh termasuk dua dos vaksin yang disebarkan dalam tempoh 6 bulan. Keberkesanan vaksin adalah sangat tinggi untuk wanita yang tidak terdedah kepada jangkitan HPV-16 dan HPV-18 dan perlindungan adalah tahan lama.

PUNCA & RISIKO

Jangkitan Human Papillomavirus (HPV) adalah punca atau faktor risiko yang paling biasa untuk kanser serviks. Faktor risiko lain untuk kanser serviks termasuk:

Hubungan seksual pada usia awal (sebelum umur 20 tahun)

Mempunyai banyak pasangan seksual

Jangkitan seksual (STI) lain, cth. klamidia, gonorea, sifilis dan HIV/AIDS

Keadaan atau rawatan perubatan yang menjejaskan sistem imun, cth. penyakit autoimun, mengambil jangka panjang  steroid atau ubat imunosupresan

Diagnosis lampau bagi neoplasia intraepithelial serviks peringkat pra-kanser (CIN)

Merokok

RISALAH

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai HPV dan kanser, sila klik ruang gambar di bawah untuk membaca risalah maklumat kami.

HPV dan Kanser

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kanser serviks dan vaksin HPV, sila klik dan tonton video yang tersedia dalam Bahasa Inggeris, Melayu, Mandarin dan Tamil di bawah.

bottom of page